KO JE JILL BIDEN, NOVA PRVA DAMA: Radila je kao učiteljica, VEĆ BILA UDATA – EVO KO JE NJEN BIVŠI MUŽ

Demokratski kandidat Džo Bajden postao je 46. predsjednik SAD, objavila je agencija AP. Oči svijeta sada su uperene su u Džil Bajden, suprugu Džoa Bajdena i novu prvu damu Amerike. Šta sve treba da znate o profesorki sa Univerziteta u Virdžiniji?

Džil Bajden rođena je 1951. u Nju Džerziju, kao najstarija od pet sestara. Odrasla je u predgrađu Filadelfije. A prije nego što se 1977. udala za Džoa Bajdena (77) bila je od 1970. do 1975. u braku sa Bilom Stivensonom, koji je javnosti poznat kao bivši univerzitetski fudbaler.

Otkrila je da ju je suprug pet puta prosio pre nego što je rekla “da”, piše “Evening standard”. A na Tviteru je opisala njihov prvi telefonski razgovor koji se desio 1975. godine. “Kako si nabavio ovaj broj?”, pitala je Džoa kada ju je nazvao i iznenadio.

Šta o sebi kaže gospođa Bajden? Džil koja je karijeru počela kao učiteljica, rekla je da je doživotni predavač. “Predavanje -to nije ono što radim, to sam ja”, napisala je na Tviteru uoči konvencije Demokratske partije, u okviru predsedničke kampanje.

pork9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwvrvn01eqv8vndvindk3mjcyzjnjowvjowrlywiwmjk0ndhhndy4ogiuanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Profimedia

Džil Bajden ima dvije magistarske diplome i doktorat koji je odbranila 2007. na Univerzitetu u Delaveru.

Bila je druga dama

Jedan je od najznačajnijih političkih savjetnika supruga i naravno, njegov savjetnik u donošenju ličnih odluka. Bila je skeptična u vezi sa njegovom kandidaturom za predsjedničke izbore 1988. ali ga je podržala u izbornoj trci 2008. godine.

Nosila je titulu druge dame dok je njen suprug bio potpredsjednik Amerike, od 2009. do 2017. u administraciji Džoa Bajdena.

Bila je prva supruga potpredsednika Amerike, koja je nastavila sa plaćenim poslom. Namjera da i – bude li postala prva dama, ne odustane od posla profesora. Na taj način može da modernizuje ovu ulogu.

vqlk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwkrfn01eqv8vzdvintzjzdvlzwe5mmm0nte5zdrindk0yje1ymi3ytuuanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Profimedia

Izjavila je jednom prilikom da niko nije očekivao da će zadržati posao nakon što je njen muž preuzeo funkciju potpredsjednika, kao i da je osam godina bila rastrzana između obaveza na fakultetu i u politici.

“Večere sa najmoćnijim čovjekom na planeti i predavanja samohranim majkama”, opisala je kako je izgledao njen život.

Posjećivala je i sportske događaje poput “Invictur games” 2017. u Torontu, kada su se ona i njen suprug sreli sa princem Harijem koji je organizator ove manifestacije.

Podržava vojne veterane i njihove porodice

Džil Bajden je sa bivšom prvom damom Mišel Obamom osnovala inicijativu “Joining Forces” koja pomaže vojne veterane i njihove porodice. Prije osam godina objavila je knjigu “Don’t Forget, God Bless Our Troops” baziranu na iskustvu njene unuke koja je odrasla u vojnoj porodici.

Podrška suprugu nakon tragedija

Prva supruga Džoa Bajdena Nilija Hanter kojom se oženio 1966. stradala je u saobraćajnoj nesreći 1972. u kojoj je poginula i njihova jednogodišnja kćerka Naomi. U prvom braku političar je dobio i dvojicu sinova Hantera i Boa koji su u udesu bili teško povrđeni.

awyk9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwldnn01eqv8vytkyntjhy2nmyzkyntbmn2e2zgm3yti0yzjkm2yyymyuanbnkzmczqkeaieaaq

foto: Profimedia

Najstariji Džozef Bo Bajden umro je 2015. od raka mozga. Džo i Džil su juče posjetili njegov grob.

Bračni par Bajden ima kćerku Ešli Bajden.

(Žena Blic)